Translate


Баннер

Интернет реклама

Баннер

Шукати в цьому блозі

середу, 11 січня 2012 р.

Бог, який вічність мучить свої творіння

Мене здавна турбує питання, чому так багато людей вірить у того Бога, який всю вічність мучить свої творіння. Абсурдність, несправедливість, божевілля цієї концепції просто вражає, від них спина мокріє і волосся стає дибки - але мільярди людей спокійно поєднують у своєму світогляді вічні муки і справедливість і любов Творця. Так, у пекла є різні інтерпретації, від примітивно-народних з чортами і киплячими сковорідками до умоглядно-богословських, що переносять акцент зі страждань на абстрактну віддіравнність від Бога. Навіть в одній конфесії пекло можуть пояснювати по-різному в залежності від аудиторії, використаних джерел і особистих пристрастей священника.



 Однак при будь-якій інтерпретації у пекла зберігаються три серйозні проблеми. По-перше, це неможливість каяття. Згідно з Біблією, будь-яка людина має можливість покаятися, звернутися і отримати прощення (Іс. 1:18). Ця можливість зберігається весь час, скільки існує людина. Але ж, у пеклі каяття перестає діяти:/особистість/ людина як і раніше існує, але Бог її  чомусь ігнорує. Чому ? Чи є якесь цьому біблійне пояснення, чому Бог починає ігнорувати своє творіння? Тим більше що в пеклі будь-який грішник покається, якщо не в першу ж мить, то через секунду точно.
 Але ні, кажуть , пізно. В результаті створюється жахлива картина: незлічені мільярди творінь Бога вічно  волають до нього про прощення - але все марно, він глухий і німий. Він не хоче не тільки пробачити їх і пустити в рай, але хоча б просто припинити їх болісне існування, що йому зовсім нескладно. Чи можна уявити це без здригання? Чи можна вихваляти такого Бога за любов і милосердя? 


Інша  проблема - закріплення зла у вічності. Спочатку все творіння Бога було «вельми добре» (Бут. 1:31) Зрештою будь-яке зло буде усунуто і творіння знову стане «добре». Біблія прямо говорить про час, коли більше не буде «ні смутку, ані крику» (Об. 21:4). Але ні,  тут же кажуть нам, крик і зойки  будуть всю вічність. Бог створив незворушне місце плачу і крику, закріпив його у вічності і ніколи не усуне. Звісно, навіть якщо нещасні не мучаться фізично, а лише «відмежовані від Бога», вони у будь-якому випадку відчувають скорботу, сум, гнів (на Бога за те, що він їх не прощає) і безліч інших негативних почуттів.


Зрештою, зрозумівши неможливість щось змінити, вони озлобляться на Бога і почнуть його проклинати - так додається вічне богохульство з безкінечності мільярдів вуст. Все це зло з тимчасового перетворюється на постійне, воно закріпляється і вводиться у вічність як незмінний атрибут Божого творіння. При простому видаленні грішників з буття зло залишається в минулому; тут же воно завжди в сьогоденні, завжди тут і зараз. Творіння перестає бути «вельми добрим » і вже ніколи таким не буде. Отже, хороший Бог створив вічно зле творіння. Прийміть це, змиріться з цим. І чи хороший сам Бог після цього? Адже творіння - це дзеркальне відображення якостей  самого Творця. Це нерозв'язна дилема, і філософська, і богословська, і моральна. Існує й третя проблема - невідповідність покарання. Бо ж  неможливо зрозуміти, чому за гріх протягом обмеженого часу потрібно карати безкінечно. Навіть якщо людина здійснила страшні злочини на відтинку 10 років, чи справедливо карати його - тільки вдумайтеся - всю вічність? Це не мільярд років, не трильйон, не квадрильйон і не квадрильйон квадрильйонів, а щось незмірно більше - вічність. Несправедливість і нерозмірність покарання просто шокує, особливо з урахуванням того, що грішники вже багато мільярдів років тому «відбули термін», в усьому покаялися і тепер хотіли б просто померти за неможливістю жити в раю.Вчення про пекло спотворює всю концепцію світобудови як хорошого місця, відбиває хороші якості свого Джерела. Воно повністю банкрутить всі моральні засади, відомі з Біблії: справедливість, милосердя, співчуття, любов. Варто повірити в пекло, і можна викинути ці основи на світоглядне звалище слідом за іншими віджилими теоріями, бо на сторінках Біблії Бог постає лицеміром. Він каже одне, а робить щось зовсім інше. Така релігія геть позбавлена ​​сенсу. Варто повірити в пекло, і це буде достатньою причиною, щоб відкинути релігію і стати атеїстом...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Новости

Прихильники

Мій список блогів